E-Day


E-Day, ofwel de dag dat de euro het wettig betaalmiddel werd. Alles was zorgvuldig geplant, maar toch zijn er enkele bijzondere dingen:

/m 31 December 2001:
Veel drukte bij de banken, om eurokits op te halen. Ook zakjes van Fl 25,- aan euro's vliegen de deur uit. en zijn binnen enkele dagen uitverkocht.
Daarna begint de drukte om het storten/opnemen van guldens op de bankrekening. Op te merken is dat er ook nog veel opgenomen werd, om te bewaren natuurlijk :-)
Ook werd in December meer gepint dan ooit.
Wat erg opvalt is dat nu al enkele nederlandse munten voor de verzamelaar nu al meer waard zijn dan de waarde die erop staat. Het meest extreme is misschien wel de stuiver van 1994 die Fl 7,50 waard is.

1 Januari 2002:
Ofwel E-Day. De Euro is wettig betaalmiddel. Bij alle Pin-Automaten staan rijen dik mensen te wachten om de eerste Euro biljetten te halen. Banken waren nog gesloten. Er word vlak na middernacht tot 7 transacties per seconde waargenomen. Hiermee was nederland het meest fanatieke Euro-land. In de krant word het zelfs "Nieuwjaars-Uitje" genoemd, vanwege dat vele normaal deze dag gebruiken om bijvoorbeeld naar een meubel boulevard te gaan.

2 Januari 2002:
Iedereen gaat betalen met hun "Monopoly-Geld" zoals het al snel genoemd word .... is de bedoeling, in ieder geval krijg je euro's als wisselgeld terug als je in de winkels betaald. De winkels zijn echter snel door hun kleingeld heen, doordat er vaak met te grote briefjes betaald word.
De schuld hiervan word naar de banken geschoven, omdat die beloofd hadden alleen briefjes van 5, 10 en 20 euro uit te geven, maar inmiddels waren zelfs briefjes van 200 in omloop gekomen.
Men vond het zo bijzonder dat er in euro's betaald kan worden dat de eerste aankoop van Minister Zalm (Financien) op TV in het nieuws te zien is.

3 Januari 2002:
Nog steeds grote drukte bij banken en geldautomaten.

4 Januari 2002:
De banken maken bekend dat 's avonds (Vrijdag) en Zat. 5 Januari open te zijn ivm. de aanhoudende drukte. Iets wat achteraf ook niet overbodig blijkt.

7 Januari 2002:
Italie zegt Euro-Moe te zijn, ook word de term Euro-Stress genoemd. De banken staken. Voor de Italianen valt het ook niet mee, de door de lire waren zij ook niet gewent om met getallen achter de komma te werken.

8 Januari 2002:
Er is een onderzoek uitgevoerd met de volgende uitslag:
1/3 van de nederlandse bevolking wil de Gulden terug
Vrouwen kunnen het moeilijkst wennen
Jongeren hebben het meeste vertrouwen in de Euro

14 Januari 2002:
Het zal niet exact 14 Januari geweest zijn, maar al snel na de introductie van de Euro komen de 1 en 2 cent munten al ter discussie te staan. Iets wat eerst in het begin als voordeel gezien werd, blijkt snel best lastig. Er zijn zelfs winkels die ze niet accepteren, en om de klanten tevreden te houden worden de prijzen naar beneden afgerond.

26 Januari 2002:
De laatste dag (zaterdag) dat er met de Gulden betaald kan worden. Opmerkelijk is dat deze dat ca. 5% van de betalingen in guldens was, hoger dan de periode ervoor. Alleen bij winkels die zondag 27 Januari open zijn kan dan nog met guldens betaald worden.